Delene i en lysekrone

Delene i en lysekrone, navn og beskrivelse. En oversikt over plasseringen av delene

Lysekrone - schema
Lysekroner består av mange deler, og det er nyttig å vite navnene på dem. Hvis en del av lysekronen blir skadet og du må kjøpe en ekstradel, er det viktig å forklare hvilken del av lysekronen det dreier seg om. Problemet lar seg raskt løse hvis du har en monteringsanvisning med tegning, som vi leverer med alle lamper, da hver del av lampen er nummerert på denne. Hvis du ikke har en slik tegning, må du beskrive den aktuelle delen i detalj. Derfor har vi laget en tegning av en lysekrone, så du kan se hva de enkelte delene kalles.

Baldakin – kjegleformet metalldel som dekker krok, kjedering og kabler med koblingsboks. Dette er en dekorativ komponent med en unik form som er avhengig av typen og størrelsen på lysekronen.

Kjede – er satt sammen av metallenker som vanligvis ikke er sveiset, slik at kunden kan justere lengden etter behov. Det er også mulig å forlenge kjedet, men lengden på hovedkabelen kan være et problem (hovedkabelen går fra armene gjennom et rør på lysekronens stamme og tres gjennom kjedet). Kabelen må byttes med en lengre en, eller den kan forlenges ved hjelp av en koblingsboks, men denne løsningen blir ikke særlig estetisk. Et sveiset kjede kan ikke forlenges, men må erstattes med et lengre kjede.

Stang – denne utgjør stammen på lysekronen som hovedledningen går igjennom. Nederst er det en skive med hull i til armene, og øverst er det en mutter med en ring til å henge kjedet i. For enkelte lysekroner settes det enten et glassrør eller glassboller på stangen. På pendellysekroner brukes stangen også til å henge opp lysekronen, siden disse ikke har kjede.

Skåler – er glassboller som enten er pressgods eller håndblåst og håndslipt. De settes øverst og nederst og behenges med krystallkjeder eller prismer; de er større enn mansjetter.

Mansjetter – er som oftest pressede eller håndblåste og håndslipte glasskåler som settes på enden av lysekronearmene. De settes over lampeholderne på en metallring og behenges med krystallkjeder eller prismer

Lyshylse (hetter) – metall- eller glassrør (mattslipt) som settes over lampeholderen på en lysmansjett.

Glassrør (hus) – et glassrør med en dekorativ komponent på øvre del. Settes over lyshylsen

Lampeholder – vanligvis av plast med E14-gjenger for lyspære

Armer – av metall (enkel) eller glass (enkel, vridd, profilert) som produseres i en rekke størrelser (høyden eller lengden på bøyen). Har gjenger og en mutter for å festes til en armskive på den ene siden og en lampeholder med pære på den andre. Enkle glassarmer kan ha andre dekorative elementer som glassringer som behenges med krystallkjeder, prismer eller glasspiraler

Armskive – metalldel nederst på røret som armene festes til ved hjelp av skrue og mutter

Krystallkjede – består av pressede eller maskinslipte krystallperler som er kjedet sammen med led med messinghode

Prismer – klare eller fargede maskinslipte krystallornamenter. Det finnes en rekke forskjellige former og størrelser, og antall fasetter vil også variere. Blyinnhold, form, størrelse og vinkel på fasettene påvirker lysspredningen

Hide this message

We use cookies to improve your experience of our site. Find out more about cookies