Om lysekroner

Lysekroner, de enkelte delene og monteringsprosessen; kort historikk, fremstillingsmåter og farger på lysekroner

Lysekrone 4074 24HK-669/1S
Forløperen for alle lysekroner var levende lys som erstattet tidligere trelykter og oljelamper. Levende lys var den vanligste kunstige lyskilden. De var utbredt på grunn av den forholdsvis stabile lysstyrken og det rødlige lysskjæret. Siden det var teknisk umulig å øke lysstyrken på flammen, ble det brukt mange lys innendørs. Det er også grunnen til at det ble utviklet forskjellige typer lysestaker med flere lys. Senere kom det også lys beregnet på gulv, skrivebord og flerarmede lysekroner.
Kanskje de historiske stilvariantene gjenspeiles i utseendet på de ulike delene som inngår i lysekronene. Kjeglefasongen til lysekronene i flere etasjer kom for eksempel fra hollandske lysekroner ved overgangen mellom 1500- og 1600-tallet. Dekorative elementer dukket for første gang opp i Italia mot slutten av 1500-tallet og ble senere erstattet av håndlaget krystall i Frankrike.
I 1730 ble det laget en lysekrone med dekorative elementer i Østerrike, den såkalte theresiske eller Maria Theresa-lysekronen. Krystallornamentene ble fremstilt i Bøhmen. Siden 1724 har alle glasslysekronene av engelsk type blitt laget i Bøhmen, senere Tsjekkoslovakia og Tsjekkia. Liknende typer oppstod også senere i Belgia og Italia.
Oppfinnelsen av lyspæren påvirket utseendet til krystallysekronen på en avgjørende måte.

En lysekrone består av disse delene:
– kjede med baldakin
– stamme
– armer
– lysmansjetter, boller og skåler
– dekorative elementer (krystallkjeder, prismer)

Farger i lysekroner
Den vanligste fargen på metalldelene i en lysekrone er gul, gjerne referert til som gull. Dette er polert og lakkert messing. Den nest vanligste fargen er nikkel, enkelte ganger referert til som sølv eller krom. En annen fargemulighet er antikk, som er patinert messing. Glassdelene er enten klare, fargede, emaljerte eller laget av overfangsglass.

Montering av lysekroner
Når det gjelder store krystallysekroner, er det viktig å holde seg til monteringsanvisningen/planen, som er en viktig del av hver enkelt lysekrone. Det er ikke vanskelig å koble lysekronen til strømnettet, men for store lysekroner må det skje en mer komplisert forberedelse i forkant – sammenkobling mellom alle armene og hovedledningen og de enkelte ledningene. Dette arbeidet bør overlates til en spesialist, særlig hvis du vil ha dobbel strømbryter. Sist men ikke minst – når du vurderer å anskaffe deg en lysekrone, er det viktig å ta i betraktning vekten, som for en 12-armet lysekrone kan være på mellom 10 og 14 kilo – avhengig av antallet og typen dekorative elementer.

Hide this message

We use cookies to improve your experience of our site. Find out more about cookies